mandag 29. november 2010

Jarhead

RORY: What is this?
LORELAI: Umm I'm just getting some of Luke's stuff together.
RORY: (Referring to an army-patterned miniskirt) This is Luke's?
LORELAI: No, this is mine. But I wore it with Luke when we went to see "Jarhead." I was trying to look kind of army, and something about the combination of the movie and the hot dogs at the Waterbury Cineplex made me sick in the parking lot, and Luke held my hair, and it was nice, and now I got to get rid of it.
RORY: Oh.
- Gilmore Girls episode 7.01


Jarhead: Noun. Slang for "Marine." Origin: from the resemblance to a jar of the regulation high-and-tight haircut. The Marine's head, by implication, therefore... also a jar. An empty vessel.

Filmen har med andre ord en god, og muligens passende tittel. Ikke fordi mennene er tomme glass, men fordi de like fullt forandrer seg som om det skulle være tilfellet.



En god film. Selv om jeg ikke vet alt for mye om emnet føler jeg at måten filmen er laget på, på en god måte trekker en parallell til det som skjer inni hovedpersonen. Og det som skjer med hovedpersonen virker som en realistisk beskrivelse av livet til en soldat. En soldat som er 20 år og dum nok til å skrive under på en kontrakt.

Det tok lang tid før situasjonens alvor gikk opp for meg. I begynnelsen har filmen hele tiden en mild, humoristisk undertone. Denne undertonen forsvinner bare langsomt, uten egentlig å bli erstattet av noe annet. Så er det plutselig ingenting igjen til å avbalansere de mørkere øyeblikkene.

Jeg tror det er viktig at denne filmen er basert på en bok fra en faktisk marinesoldat. Det gir filmen en autentisitet den ellers hadde hatt vanskelig for å oppnå. Det gir også historien et deterministisk preg, som i hvert fall får meg til å tenke at soldater bør ha bedre hjelp til psykisk helse når de kommer hjem, enn det denne mannen har fått.
















A man fires a rifle for many years. And he goes to war.
And afterwards he comes home.
And he sees that whatever else he might do with his life
build a house, love a woman, change his son's diaper
he will always remain
a jarhead.

And all the jarheads, killing and dying,
they will always be me.

We are still
in the desert.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar